Σελίδες

ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ 6ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΙΓΑΛΕΩ

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012


dimos-Athens





Το ετήσιο ραντεβού με την τζαζ μουσική δίνει και φέτος το αθηναϊκό κοινό στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων για το 12ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τζαζ, που διοργανώνει, από τις 23 έως και τις 27 Μαΐου 2012.
Οι φίλοι της τζαζ και οι φίλοι της μουσικής θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν  σπουδαίους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο σημαντικό αυτό πολιτιστικό θεσμό της πόλης.    
Ώρα έναρξης 21.00
12ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τζαζ 23,24,25,26 και 27 Μαΐου 2012
ΣΑΒΒΑΤΟ 26/5
21.00-22.00 (ΤΣΕΧΙΑ) KRYSTOF MAREK, SARA BUKOVSKA
O Kryštof Marek, γεννημένος το 1967, είναι ένας αξιόλογος Τσέχος τζαζ πιανίστας και επίσης καταξιωμένος συνθέτης, αρχιμουσικός και διασκευαστής μουσικών έργων που ασχολείται ενεργά με την τζαζ, την ποπ καθώς και τη σύγχρονη κλασική μουσική. Σπούδασε πιάνο με τον καθηγητή Zdeněk Páleniček και διεύθυνση ορχήστρας με τον καθηγητή Jiří Kolář. Από τα τέλη της δεκαετίας του 80 συμμετέχει – ως πιανίστας, διευθυντής, διασκευαστής μουσικών έργων και συνθέτης - σε μουσικά και θεατρικά έργα ευρείας γκάμας. Αυτή την περίοδο είναι διευθυντής στο Μουσικό Θέατρο στο Καρλίν της Πράγας, παίζει τακτικά με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Τσεχίας και στα πλαίσια του φεστιβάλ Prague Proms διηύθυνε, μεταξύ άλλων, τις συναυλίες «Hollywood Night», «Jazz Meets Symphony» και άλλες. Το 2010 έδωσε συναυλία ως φιλοξενούμενος με το διάσημο ολλανδικό σχήμα Metropole Orchestra στο τζαζ φεστιβάλ της Χάγης. Στο Θέατρο του J. K. Tyl στο Πίλζεν Τσεχίας ανέβασε πρόσφατα την τζαζ οπερέτα «Κρίστιαν ΙΙ» την οποία συνέθεσε ο ίδιος. Έχουν κυκλοφορήσει CD με δικές του συνθέσεις – τζαζ και άλλων ειδών μουσικής.  
Η πιανίστρια Sára Bukovská, γεννημένη το 1977, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο αναγνωρισμένες πιανίστριες της νέας γενιάς και στους πιο αξιόλογους μουσικούς στη σύγχρονη μουσική σκηνή της Τσεχίας. Είναι απόφοιτος του Ωδείου του Πίλζεν (Plzeň). Ήδη ως φοιτήτρια του 2ου έτους έγινε repetiteur του τμήματος όπερας του Θεάτρου του J. K. Tyl στο Πίλζεν, όπου αργότερα ανέλαβε τη θέση repetiteur και μαέστρου επίσης των τμημάτων μιούζικαλ και οπερέτας. Αυτή την περίοδο είναι μαέστρος και repetiteur στο Μουσικό Θέατρο στο Καρλίν της Πράγας. Η γκάμα των μουσικών δραστηριοτήτων της είναι όμως πολύ πιο ευρεία. Εκτός από επιτυχής πιανίστρια, ασχολείται επίσης με σύνθεση και μουσική σκηνοθεσία. Χάρη στις δυνατότητες και τις ικανότητές της, τον εξαιρετικό καλλιτεχνικό της ζήλο και το ευρύ ρεπερτόριο (κλασική μουσική, όπερα, σανσόν, τζαζ) συνεργάζεται επίσης με άλλα θέατρα και μουσικές σκηνές της Τσεχίας και ως πιανίστρια-σολίστας δίνει πολυάριθμες συναυλίες στην Τσεχία, καθώς και στο εξωτερικό,  κυρίως στην Ιαπωνία και στη Γερμανία.  

22.00-23.00 (ΛΕΤΟΝΙΑ) MARIS BRIEZKALNS QUINTET
Intars Busulis (φωνή, τρομπόνι), Viktors Ritovs (πιάνο, πλήκτρα), Gints Paberzs (σαξόφωνα), Andris Grunte (μπάσο), Maris Briezkalns (ντραμς)
Το MBQ είναι ένα από τα κορυφαία και πιο ενδιαφέροντα μικρά ακουστικά – και mainstream – σχήματα της λετονικής τζαζ σκηνής. Ειδικεύεται με κάποιο τρόπο σε ποπ τζαζ ή λάτιν τζαζ ρεπερτόριο και μέχρι σήμερα έχει εμφανιστεί σε πολλές τζαζ σκηνές και φεστιβάλ της Ευρώπης και της Αμερικής…
Το 2005 ο Maris Briezkalns και οι φίλοι του έφτιαξαν το πρώτο τους άλμπουμ, που είχε τίτλο “Latvian Evergreens”, χωρίς να φαντάζονται πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει συνέχεια. Όμως τώρα το MBQ έχει και ένα δεύτερο volume – και είναι τόσο εντυπωσιακό, πνευματώδες και όμορφο όσο το πρώτο. Μερικά από τα κομμάτια του έχουν ένα μυστήριο – όμως άλλα είναι αναγνωρίσιμα από την πρώτη στιγμή. Όλα τους όμως, απελευθερωμένα από τα ράφια των αρχείων και της ιστορίας, βιώνουν μια δεύτερη ζωή…
Ο αρχηγός του γκρουπ είναι ο ντράμερ και παραγωγός Maris Briezkalns. Έχει εμπειρία ως διευθυντής των στούντιο ηχογραφήσεων της λετονικής ραδιοφωνίας όπως και σαν ντράμερ της, επί σειρά ετών,  μεγάλης ορχήστρας της με την οποία έχει συμμετάσχει σε πλήθος ηχογραφήσεων. Έχει δώσει πολλά master classes και έχει εμφανιστεί σε πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας. Διευθύνει το Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής και κάνει το διεθνές τζαζ φεστιβάλ “Rigas Ritmi” όπως και τον διαγωνισμό για μουσικούς τζαζ “Sony Jazz Stage”. Και, βέβαια, κάνει την παραγωγή πολλών CD της λετονικής τζαζ σκηνής…
Όσο για τα υπόλοιπα μέλη του γκρουπ, πρόκειται για ξεχωριστούς και διακεκριμένους μουσικούς της τοπικής τζαζ σκηνής.
[Δισκογραφία: Felix Jazz / Latvian Evergreens Vol. 1 / Latvian Evergreens Vol. 2 / The Best Of Sony Jazz Stage / Jazz From Latvia / Jazz na Hrade (Live) - Jazz at Prague Castle 2010
23.00-00.00 (ΕΛΛΑΔΑ) HARIS LAMBRAKIS QUARTET
Πώς γίνεται να παίζεις modal τζαζ και να δίνεις την αίσθηση ότι μιλάς τη γλώσσα της Ανατολής; Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα, που περικλείει μια θεμελιακή αντίθεση, μπορεί να δώσει μόνον η μουσική και ο τρόπος παιξίματος του κουαρτέτου του Χάρη Λαμπράκη. Το κουαρτέτο του Χάρη Λαμπράκη αποτελεί σύμπραξη τεσσάρων μουσικών με κοινές αναφορές, αλλά και με αξιοσημείωτη πορεία ως σολίστες. Σημείο εκκίνησης για όλους αποτελεί η τροπική (modal) τζαζ των δεκαετιών του 1960 και του 1970, ο αυτοσχεδιασμός αλλά και η παραδοσιακή μουσική της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.
Οι επιρροές από τον John Coltrane και τον Bill Evans, αλλά και η έμπνευση από δυτικές αρμονίες, ρυθμούς και μελωδίες, είναι προφανείς. Ωστόσο, το μεγάλο μουσικό όπλο του σχήματος είναι ότι κατορθώνει να ακούγεται ως το απόλυτα σύγχρονο γκρουπ της ελληνικής τζαζ σκηνής, με έναν ήχο συμπαγή, καινούργιο, δημιουργικό, που είναι αποτέλεσμα ώσμωσης ποικίλων μουσικών στοιχείων, καταβολών και επιρροών, όπου όμως αδυνατείς να διακρίνεις τα επιμέρους «δομικά υλικά». Η μουσική τους, κοντολογίς, αποτελεί δικαίωση της έννοιας της «καθαρής δημιουργίας».
Τεχνόπολις (Πειραιώς 100, Γκάζι)
Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη (Αίθουσα Οδοιπορικό, Ηρακλειδών 26 & Θεσσαλονίκης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου